Onder het wegdek
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar zit veel techniek in een tunnel. Denk bijvoorbeeld eens aan alle kabels voor de verlichting, ventilatie, communicatiesystemen (luidsprekers/intercoms, matrixborden) en leidingen voor blus- en vuilwater. Alle kabels en leidingen voor die systemen en technische installaties liggen onder het wegdek van de tunnel. In het kabelkanaal.
Servicemobielen
Als je door de tunnel rijdt, kan het dus voorkomen dat er onder je mensen aan het werk zijn. Het kabelkanaal is net zo lang als de Westerscheldetunnel, ruim 6,6 kilometer. Om niet het hele eind te hoeven lopen en snel ter plekke te zijn voor het onderhoud, rijden er speciale servicemobielen. Een voertuig vervoert twee monteurs en hun materialen.
Deze elektrische wagentjes passen precies tussen de kabelkanalen. Ze hebben geen stuur, want ze worden geleid langs de betonnen randen. Ze kunnen alleen voor- of achteruit.
In 2019 maakte Omroep Zeeland een item over onze servicemobielen.
Melden
Veiligheid gaat boven alles. Daarom moeten monteurs zich ieder half uur telefonisch melden bij de tunneloperator. Zo weten we precies wie er op welke plek in het kabelkanaal aan het werk is.
Nooduitgang
In een noodsituatie kan het onderhoudspersoneel vluchten via een (vergrendeld) vluchtluik. Vanuit de technische ruimtes onder het wegdek kunnen ze via het vluchtluik naar de tunnelbuis. Dit luik wordt pas ontgrendeld als de tunnel afgesloten en verkeersvrij is. Je komt namelijk via het luik gelijk op het wegdek in de tunnel.
Technische ruimtes
De technische ruimtes in het kabelkanaal noemen we E-kelders en E-nissen. De E-kelders liggen onderling 500 meter uit elkaar en afwisselend in de Oostbuis en Westbuis.
De installaties in de E-kelders worden gevoed vanaf het 10kV net van de energieleverancier. Transformators zetten de spanning om naar 700 Volt of zelfs 400/230 Volt. Dit is de ‘normale spanning voor het voeden van verlichting, besturing en communicatieapparatuur.
Wat zit er in een E-kelder?
- Verdeelkasten
- UPS met accu batterij
- Besturingsapparatuur en componenten van het glasvezelnetwerk
- Versterkers voor de tunnelluidsprekers
- Apparatuur voor de HF installatie (radio, portofoon, C2000)
- GSM componenten van de providers voor de mobiele telefonie
- Lokale brandmeldcentrale
- Compartimenteringsdeur zodat een brand beperkt blijft tot een kleine ruimte
E-nissen
Naast E-kelders zitten er ook E-nissen in het kabelkanaal. Dit zijn er in totaal 65. Deze E-nissen zijn op 400/230 Volt niveau verbonden met de dichtstbijzijnde E-kelder. Via energieverdelers worden elektrische apparaten in de tunnelbuizen, zoals de verlichting, van stroom voorzien. Hierdoor wordt de afstand tussen voedingspunt en apparatuur kleiner. Zo zijn ook de kabels korter en dus minder dik.
Pompkelders
In het diepste gedeelte van de tunnelbuizen, zitten onder het wegdek de middenpompkelders. Deze kelders grenzen aan het kabelkanaal. Er zijn er 4, twee voor elke tunnelbuis.
Middenpompkelder
Een middenpompkelder bestaat uit drie delen:
- De waterkelder. Hier wordt water vanaf het wegdek, via de straatkolken en het buizenstelsel, opgevangen. Als het water in deze kelder een bepaald niveau bereikt heeft, wordt dit met pompen door de buizen in het kabelkanaal naar de hoofdpompkelders gepompt. De hoofdpompkelders zitten in de toeritten van de tunnel.
- Een deel waar de pompen en besturing staan opgesteld.
- De lekwaterkelder. In deze kelder wordt het water verzameld dat in de drainagebuizen terecht is gekomen. De drainageleiding loopt helemaal onder in de tunnelbuis. Lekwater dat in deze leiding terecht is gekomen, wordt naar de lekwaterkelder getransporteerd.